Normal_vergrootglas_loep_vergroten_onderzoek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan onderzoek doen naar de situatie rond zorgorganisatie Alliade. Van Rijn schrijft in zijn brief aan de Tweede Kamer dat hij middels dit onderzoek de onderste steen boven wil krijgen. Een directeur en voormalig directeur van Alliade in Heerenveen gaven grote opdrachten aan zorgbedrijven waarvan ze zelf eigenaar zijn. Het ging hierbij om opdrachten van miljoenen euro's. Expert spreken van verboden belangenverstrengeling. Onderzoek moet uitwijzen of dit inderdaad het geval is. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Van Rijn vindt dat de situatie goed onderzocht moet worden, omdat het aan verschillende regels en wetten in de zorg komt. Hij wil dat onder andere uitgezocht wordt of Alliade voldoet aan de Zorgbrede Governancecode, de beloningseisen uit de Wet Normering Topinkomens (WNT), de eisen omtrent bedrijfsvoering en winstuitkering en of de zorg ook voldoet aan de eisen vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Om antwoord te geven op deze vragen stelt Van Rijn een externe commissie in welke vooraf aan de IGZ en NZa wordt voorgelegd om de onafhankelijkheid van het onderzoek te garanderen.

De IGZ wil tevens zelf onderzoek doen naar de situatie bij Alliade en de betrokken partijen. Hier ligt de aandacht met name op de eisen rondom bedrijfsvoering en winstuitkering. Winstuitkering is voor een zorginstantie die intramurale langdurige zorg verleent niet toegestaan. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in afstemming met de NZa. De externe commissie zal de naleving van de code onderzoeken.

De staatssecretaris gaat aan gemeenten vragen hoe de opdrachten met Alliade tot stand zijn gekomen. Met daarbij de hoofdvraag of het op basis van de gesloten overeenkomst mogelijk is om met toestemming van de gemeenten werkzaamheden in onderaanneming door andere te laten uitvoeren. 

©Nationale Zorggids