Normal_vakantie_zwembad

Uit onderzoek van de FNV blijkt dat 51 procent van de werknemers het lastig vindt om vrije dagen op te nemen.  “Op steeds meer plekken is de vakantie van de een het overwerk van de ander”, zegt Andrée Ruiters van de FNV. Aan het onderzoek naar de gevolgen van hoge werkdruk deden in totaal 816 werknemers mee uit verschillende bedrijven en instellingen. Een grote meerderheid (62 procent) geeft aan niet over de eigen werktijden te kunnen beslissen. Ook in de zorg voelen werknemers in toenemende mate een hoge werkdruk. Dat meldt FNV.

“Er moeten meer echte banen komen, zodat nieuwe werknemers de werkdruk van hun collega’s verlagen”, zegt Ruiters. Voor 46 procent zijn privéverplichtingen niet te combineren met werk. Een op de drie werknemers moet zelfs buiten werktijd beschikbaar zijn. Ruiters: “Ruim 14 procent had in 2014 last van burn-out klachten en dat wordt op deze manier alleen maar erger.” Vorige week meldden CBS en TNO dat 14 procent van de vrouwelijke managers in de zorg last heeft van burn-outklachten, tegen 10 procent van de mannen. Ook verpleegkundigen in diverse takken van de zorg merken door een tekort aan personeel dat zij steeds meer op hun bordje krijgen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die niet op vakantie gaan vaker ziek zijn en zelfs eerder komen te overlijden. Andersom helpt vakantie een stress-buffer op te bouwen voor het werk. ‘Mensen moeten vakantie kunnen opnemen om bij te komen, maar dat lukt niet. We moeten voorkomen dat, zoals in Japan, mensen zich kapot werken’, aldus Ruiters. Vakantie is nodig om te herstellen van je werk, zowel lichamelijk als geestelijk, en dus van levensbelang.

Door: Redactie Nationale Zorggids