Logo_logo_nu_91

Beroepsorganisatie voor de verpleging en verzorging NU’91 gaat vanmiddag langs in Den Haag bij onder andere Groen Links, 50Plus, CDA en SGP om het te hebben over de zwaarte van het beroep van zorgprofessionals. Ze zullen spreken over hoe zij er samen voor kunnen zorgen dat er voldoende zorgprofessionals zijn en blijven, dat administratieve taken moeten verminderen en hoe het zit met de positie van professionals met een verpleegkundig en verzorgend beroep. Dit meldt NU’91.

De leden van NU'91 geven aan dat zij als zorgprofessionals een zwaar beroep hebben vanwege de takenlast, werkdruk en veranderende zorgvraag. Belangrijke factor daarbij is dat zij niet de mogelijkheden hebben om tussen diensten door voldoende te herstellen, omdat zij vanwege schaarste voortdurend beschikbaar moeten zijn om gaten te vullen. Dat is niet vol te houden en daarom gaan de meeste zorgprofessionals al ruim voor hun 65ste minder werken of stoppen zij helemaal. Daarmee gaan zij en hun vakkennis en ervaring verloren voor de zorg.

De vraag naar zorg groeit en wordt complexer. De kloof tussen vraag en aanbod van arbeid in de zorg groeit. De gespecialiseerd verpleegkundigen luiden de noodklok. Zij kampen met chronische tekorten aan collega’s. Zij zijn uitgeput door het draaien van extra lange diensten, terwijl zij gespecialiseerde zorg aan kwetsbare patiënten moeten leveren. Werkgevers bieden krapte-toeslag of een startbonus voor nieuwe medewerkers, maar daarmee worden de problemen niet structureel opgelost.

De oplossingen die worden gegeven op het NU’91 meldpunt ‘maak gebruik van onze kennis’ zijn gebaseerd ervaringen uit de dagelijkse praktijk. De ruim 500 adviezen werden verzameld via het meldpunt en deze adviezen worden overhandigd aan de politieke partijen.

Door: Redactie Nationale Zorggids