Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Verpleegkundigen in de wijk en wijkverpleegkundigen gaan als het aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ligt meedenken over het nieuwe bekostigingsmodel voor de wijkverpleging. Centraal staat in het nieuwe bekostigingsmodel de zorgvraag en zelfredzaamheid van de cliënt en de professionaliteit van de wijkverpleegkundige. Het is de bedoeling de nieuwe wijze van bekostiging leidt tot goede zorg voor de cliënt met daar tegenover redelijke kosten. Dat meldt de NZa. 

Deze week krijgen ruim negenduizend wijkverpleegkundigen een vragenlijst opgestuurd die de NZa samen met de Universiteit van Maastricht heeft opgesteld. Hiermee willen ze achterhalen welke cliëntenkenmerken zij voorop stellen als het gaat om het vaststellen van de behoefte van de cliënt.

Cliëntenkenmerken houden bijvoorbeeld in de gezondheid, de omgeving en het functioneren van de cliënt. Door deze kenmerken vast te stellen kan de inzet van de wijkverpleegkundige zorg worden voorspeld. Het is de bedoeling dat de vastgestelde kenmerken worden ingedeeld in cliëntengroepen. En deze groepen vormen uiteindelijk de basis voor de nieuwe bekostigingswijze. 

Door: Redactie Nationale Zorggids