Normal_antibiotica_medicijnen_resistentie

Het bewustzijn van bestuurders en professionals verhogen en de hygiëne verbeteren. Dat is het doel van het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen’. Het programma is een gezamenlijk project van ActiZ, het RIVM, V&VN, Verenso en Vilans, in opdracht van het ministerie van VWS. Een mix van gedragskundige interventies en praktische hulpmiddelen is het resultaat. Verpleeghuizen kunnen vrijblijvend een gesprek aanvragen. Dat meldt Rijksoverheid. 

Een structureel betere hygiëne en minder antibioticagebruik dragen bij aan het terugdringen van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) in verpleeghuizen. Nog niet alle bestuurders en professionals zijn zich hiervan voldoende bewust.

Het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen’ wil dit bewustzijn verhogen. Het programma maakt gebruik van bestaand informatiemateriaal, richtlijnen en protocollen en ontwikkelt hulpmiddelen voor de werkvloer. Uitgangspunt is steeds dat de middelen effectief, betaalbaar en eenvoudig toepasbaar zijn én aansluiten bij de belevingswereld en de praktijk van verpleegkundigen en verzorgenden. Kennispartijen als de VHIG en de regionale zorgnetwerken zijn nauw betrokken.

Meer informatie over het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen’ is te vinden op vilans.nl. Een overzicht van de huidige kennis over het verminderen van BRMO in verpleeghuizen staat op zorgvoorbeter.nl. Daar staan ook praktijkverhalen, voorlichtingsvideo’s en andere hulpmiddelen.

Door: Redactie Nationale Zorggids