Normal_geld__portemonnee__muntgeld

De FNV heeft met de brancheorganisaties in de zorg, Actiz en BTN, afspraken gemaakt over de invoering van een nieuwe cao-loonschaal voor de huishoudelijke zorgmedewerkers. Daarmee komt een einde aan de bezuinigingen tot soms wel 25 procent op de salarissen van zorgmedewerkers, die sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in 2007 de praktijk waren. Door deze nieuwe loonschaal worden de lonen in vijf jaarlijkse stappen weer terug op het oude niveau gebracht. Dit meldt FNV.

Door deze nieuwe loonschaal, die uiterlijk ingaat per 1 april 2018, komt er een einde aan de loondump en worden er straks weer fatsoenlijke salarissen betaald. Voor de medewerkers komt er einde aan hun inkomensonzekerheid en thuiszorginstellingen komen niet meer in de problemen, doordat ze onder de kostprijs werk aan moeten nemen. Gemeenten zijn vanaf 1 juni van dit jaar wettelijk verplicht bij nieuwe aanbestedingen een reëel tarief te bieden dat gebaseerd is op deze nieuwe loonschaal. Vanuit de gemeentelijke aanbestedingen gaan de contracten met de zorgaanbieders later dan 1 juni 2017 in. Vandaar dat de loonschaal uiterlijk per 1 april 2018 in gaat.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: “Deze nieuwe loonschaal komt de kwaliteit van de huishoudelijke zorg ten goede. Die valt of staat immers met tevreden medewerkers die van hun salaris rond kunnen komen. Nu komen er eindelijk weer fatsoenlijke contracten met een fatsoenlijk loon en meer baanzekerheid voor de zorgmedewerkers. Een succes voor een sector die de afgelopen jaren is geteisterd door faillissementen en ontslagen.”

De gemaakt afspraken vloeien voort uit de afspraken in de cao Verpleeg- en Verzorgingshuizen 2014-2016. Hierin werd de ambitie uitgesproken om deze nieuwe loonschaal in te voeren. De FNV heeft deze ambitie nu weten te concretiseren.

Door: Redactie Nationale Zorggids