Normal_rss_entry-111480

De voormalige psychotherapeut Pieter van Steijn (65) uit Leerdam is woensdag veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur. De voormalig therapeut moest zich in de rechtbank in Dordrecht verantwoorden voor smaad en laster jegens een aantal ex-cliënten van zijn praktijk voor geestelijke gezondheidszorg (ggz).

De zaak tegen Van Steijn sleept al sinds 2011. Toen werden klachten over hem door een groep van ruim twintig ex-cliënten en ex-werknemers gebundeld in een zwartboek. Van Steijn zou daarop hebben gereageerd door het publiceren van een 'witboek'. In pamfletten die bij de ggz-praktijk in Leerdam werden opgehangen, zou hij patiënten met naam en bijzonderheden hebben genoemd.

De ex-therapeut werd in 2012 door het Centraal Tuchtcollege wegens "verregaande onkunde" uit het artsenregister (BIG) geschrapt en mag zijn functie nooit meer uitoefenen. Hem werd onder meer verweten dat het hem ontbrak aan kennis "van zelfs de meest elementaire begrippen van psychotherapie". De man is door de kwestie failliet gegaan, leeft van de bijstand en heeft gezondheidsklachten.

Door: ANP