Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De SP in Amsterdam heeft vragen gesteld over de misstanden in één van de locaties van zorgorganisatie Cordaan. Verzorger Sonja L. zou jarenlang cliënten met een verstandelijke beperking hebben bedreigd, mishandeld en afgeperst. Ook stelde ze onjuiste declaraties op, waarmee ze haar werkgever 2,5 ton afhandig maakte. Om deze redenen is de locatie Villa Anderz van Cordaan een paar jaar geleden gesloten. De SP wil nu weten hoe het zo ver heeft kunnen komen. Dat meldt het Parool.

“Uit intern onderzoek was gebleken dat L. in Villa Anderz onacceptabel gedrag had vertoond tijdens de begeleiding van patenten met een verstandelijke beperking. Naast de aangifte werd L. meteen op non-actief gesteld en daarna ontslagen”, licht een woordvoerder van Cordaan toe. Kort daarop voelde de zorginstelling zich genoodzaakt de locatie om die reden te sluiten en omdat de kwaliteit van begeleiding daar niet voldoende was.

SP-raadslid Nelly Duijndam wil weten of en hoeveel gesprekken er hebben plaatsgevonden tussen werknemers en leidinggevenden van Cordaan en ze wil weten hoe L. vijf jaar lang haar cliënten terroriseerde, zonder dat iemand daar ook maar iets aan deed. Vorige week maandag vond een regiezitting plaats in de rechtbank van Amsterdam. Daar ontkende L. cliënten te hebben mishandeld, maar gaf ze toe foutieve declaraties te hebben opgesteld. De komende maanden worden diverse getuigen gehoord. 

Door: Redactie Nationale Zorggids