Normal_medicijnen_geneesmiddelen

De Haagse apotheker die een paar maanden geleden zei dat hij het dure medicijn tegen taaislijmziekte zou namaken, gaat dat voorlopig toch niet doen. Hij zegt andere prioriteiten te hebben en omdat er een prijsakkoord is bereikt over het medicijn Orkambi is de noodzaak er ook niet meer. Dat meldt het Financieele Dagblad. 

Nu hij er vanaf ziet, geeft hij te kennen dat het door hem bereide medicijn niet voor iedereen beschikbaar zou zijn, maar alleen voor zijn patiënten, waarvan er niet meer dan tien zullen zijn met cystische fibrose. Eerder leek het erop dat hij een nagemaakte versie van Orkambi voor alle 750 patiënten wilde produceren, maar daar komt hij nu op terug. Dat lijkt nooit zijn ambitie te zijn geweest.

“Het was volgens mij vanaf het begin grootspraak en bluf. De grondstof zou uit China moeten komen, maar de kwaliteitscontrole daarop is uiterst onduidelijk. Het lijkt me erg waarschijnlijk dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onmiddellijk zou ingrijpen”, zegt Henk Jan Out. Hij was hoogleraar farmaceutische geneeskunde.

Ten tijde van de uitspraken van de Haagse apotheker Lebbink waren er voor- en tegenstanders. Politici en zorgverzekeraars steunden de man, maar er waren ook critici die hun twijfels over de plannen nu bevestigd zien. Zo zegt een andere hoogleraar dat Orkambi nooit veilig nagemaakt had kunnen worden. Lebbink ontkent dat ook niet en twijfelt ook aan zijn eigen vaardigheden. Daarvoor zou het eerst een keertje moeten proberen.

De apotheker zegt zijn uitspraken te hebben gedaan om een reactie uit te lokken. Hij vond dat de prijsonderhandelingen tussen het ministerie van volksgezondheid en fabrikant Vertex onvoldoende transparant waren. “Ik dacht: ik ga in ieder geval melden dat ik het ook kan maken. En ik roep de minister lekker provocatief op eerst bij mij langs te komen, voordat ze weer een geheime deal sluit. Dan weet ze voortaan wat de ondergrens is waarmee ze de onderhandelingen in kan gaan”, aldus Lebbink. Hij gaat ondertussen wel door met magistrale bereiding van andere middelen, zoals medicijnen tegen adhd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids