Normal_tandarts__arts__dokter__ziekenhuis

Tandartsen die bijna de pensioen willen, moeten vaker toch blijven doorwerken omdat er geen vervanging gevonden kan worden. In Nederland is een tekort aan tandartsen, vooral buiten de Randstad. De beroepsorganisatie voor tandartsen Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (KNMT) zegt dat er nu echt actie ondernomen moet worden. Dit meldt RTL Nieuws.

Het tekort aan tandartsen in Nederland werd enige tijd opgelost door personeel uit het buitenland aan te nemen. Vooral Griekenland en Spanje bleken landen die goede kandidaten hadden. Echter moeten deze buitenlandse tandartsen sinds 2017 een verklaring overleggen waarin staat dat zij de Nederlandse taal beheersen, waardoor er uiteindelijk minder tandartsen in Nederland aan de slag kunnen. Deze manier heeft tijdelijk een gat in het personeelstekort kunnen dichten, maar die tijd lijkt nu voorbij.

Ieder jaar gaan er 300 tandartsen met pensioen en komen er maar 240 nieuwe op de markt. “Het is nog niet zo dat praktijken moeten sluiten, maar tandartsen die met pensioen willen hebben wel steeds vaker moeite om een opvolger te vinden”, aldus de KNMT. “Daarom moeten ze langer doorgaan, ook al willen ze dat eigenlijk niet.” De problemen lijken het grootst te zijn in Drenthe, Limburg en Zeeland. Mondhygiënisten nemen daar steeds vaker de taken van een tandarts over.

Volgens de KNMT is het belangrijk om meer opleidingsplekken te creëren om het tekort aan tandartsen op te lossen. “Er zijn nu drie universiteiten waar je de opleiding kunt doen, maar daar zijn maar een beperkt aantal plaatsen.” Studenten moeten nu ingeloot worden om de opleiding te mogen starten. Meer opleidingsplaatsen moet er voor zorgen dat er in de toekomst meer tandartsen instromen op de markt. Het ministerie van Volksgezondheid komt dit jaar met een rapport over de opleidingscapaciteit van de studie.

Door: Redactie Nationale Zorggids