Normal_ziekenhuis__wachtruimte

Het ultimatum dat de vakbonden in de zorg afgelopen week aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) stuurden, is vanmorgen om 9.00 uur verlopen. De NFU is niet ingegaan op eisen van de 60.000 werknemers, wat betekent dat zij binnenkort met stiptheidsacties starten in de academische ziekenhuizen. Dat meldt FNV. 

Actievoorbereiding

In alle acht de universitair medische centra (UMC’s) zijn actiecomités opgericht die nu stiptheidsacties concreet voorbereiden. Medewerkers die meedoen aan de stiptheidsacties zullen geen extra diensten, overwerk en verschoven diensten meer verrichten en alle pauzes nemen waar ze recht op hebben.

Loon, werkdruk en generatieregeling

FNV wil een fatsoenlijke, marktconforme loonsverhoging voor alle medewerkers in de UMC’s, van facilitair medeweker tot gespecialiseerd verpleegkundige. Daarnaast zijn afspraken over de aanpak van de werkdruk heel belangrijk. Door het enorme personeelstekort in de zorgsector staan de werknemers al jaren aan de top van hun kunnen. Om uitval en verzuim te voorkomen, wil de FNV geen verslechteringen voor onregelmatige diensten en avond- en nachtdiensten. En niet, zoals de NFU wil, dat werknemers tot drie jaar voor AOW-leeftijd in onregelmatige diensten blijven werken. Ook eist de bond een generatieregeling voor werknemers van 60 jaar en ouder. Met zo’n regeling kunnen zij 80 procent van hun huidige uren werken, met behoud van 90 procent van hun loon en met 100 procent pensioenopbouw. Dat geeft jongeren de mogelijkheid om te kunnen instromen.

Door: Redactie Nationale Zorggids