Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Zorginstelling Pantein kampt net als veel andere zorgaanbieders met een personeelstekort. De instelling heeft echter een oplossing gevonden: het inzetten van zij-instromers zonder vooropleiding. Deze zij-instromers krijgen de mogelijkheid om een driejarig leerwerktraject te volgen waarbij ze na afronding als verzorgende IG in een verpleeghuis van Pantein aan de slag kunnen. Dat meldt de Gelderlander. 

Landelijk staan er zo’n 120.000 zorgvacatures open, waarvan meer dan zestig bij Pantein. De zorginstelling zet na de zomervakantie achttien mensen in die nog niet eerder in de zorg hebben gewerkt. Ze komen in één van de tien zorgcentra te werken en volgen tegelijkertijd een opleiding bij het ROC in Nijmegen. 

“We voeren natuurlijk eerst inhoudelijke gesprekken met mensen die voor deze weg kiezen om bij ons te komen werken. Hun motivatie is heel belangrijk. We vinden het heel belangrijk dat ze weloverwogen voor de zorg kiezen. Niet bekwaam is niet bevoegd”, legt opleidingskundige Ingrid van Hemmen uit. Zij-instromers verrichten geen medische handelingen zolang zij daar niet voor bevoegd zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids