Normal_geld__euro

Het personeelstekort in het UMCG is dusdanig ernstig, dat het ziekenhuis een bindingspremie van 5.000 euro wil bieden aan personeel dat in een schaarse functie of operatiekamer werkt. Vier van de 29 operatiekamers moesten onlangs dicht, omdat er niet genoeg operatieassistenten en anesthesiemedewerkers zijn. Ook zijn er problemen op de intensive care-afdeling wegens een tekort aan verpleegkundigen. De bindingspremie wordt pas uitgedeeld als de ondernemingsraad akkoord is. Dat meldt RTV Noord. 

“We weten dat we zometeen ook écht tegen een capaciteitsprobleem aanlopen, erger dan nu al. Deze bindingspremie is ervoor bedoeld om te voorkomen dat we de capaciteit niet verder hoeven te reduceren”, laat bestuursvoorzitter Jos Aartsen weten.

Niet iedereen heeft recht op 5.000 euro, er zijn voorwaarden aan verbonden. De bindingspremie is voor medewerkers die een dienstverband van drie jaar aangaan. Houden ze het niet drie jaar vol, dan moeten ze de premie terugbetalen. Een andere manier om reduceren tegen te gaan, is het uitbetalen van een extra beloning aan medewerkers die extra uren willen maken. Deze beloning is voor personeel op verpleegafdelingen en in de klinische ondersteuning waar ook een personeelstekort is.

Vakbond FNV ziet de premie niet zitten, met name omdat dit geen langetermijnoplossing is. De FNV wil dat de problemen structureel worden opgelost en niet slechts incidenteel. “Er schijnt dus toch redelijk wat geld te zijn om te kijken naar arbeidsvoorwaarden van het personeel. Wij vinden dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om in de cao’s te kijken naar fatsoenlijke loonsverhoging, werkdruk verminderen en mensen duurzaam inzetbaar hun werk laten doen”, aldus Harma Schrage van FNV, die hiermee doelt op de vastgelopen cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en werkgevers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids