Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Verpleegkundigen die zich willen specialiseren, kunnen in het HagaZiekenhuis een beroep doen op een opleidingsbuddy. Het ziekenhuis heeft twee ervaren gespecialiseerd verpleegkundigen aangesteld die collega’s helpen met het kiezen van een richting en met andere vragen voordat ze aan een vervolgopleiding beginnen. Dat meldt het HagaZiekenhuis. 

Wie een vervolgopleiding overweegt, kan via een opleidingsbuddy meelopen met een gespecialiseerd verpleegkundige en andersom kan de buddy met de verpleegkundige meelopen om te zien wat voor type hulpverlener iemand is. Zo stelt de buddy vast welke afdeling het beste bij die persoon past.

“Onze begeleiding duurt maximaal een jaar. Maar het kan ook zijn dat iemand na twee maanden an genoeg competenties heeft om de opleiding te gaan volgen. Dat hangt af van de hoeveelheid werkervaring en de persoonlijkheid van de verpleegkundige”, zegt opleidingsbuddy Jenny Terwisscha van Scheltinga.

De vraag naar een specialiste opleiding en het aanbod ervan liggen nog te vaak niet op één lijn. Daar willen de opleidingsbuddy’s verandering in brengen. Daarnaast hebben ze als doel om verpleegkundigen in het HagaZiekenhuis te houden. Verpleegkundigen volgen een opleiding soms in een ander ziekenhuis, omdat ze niet weten dat het ook bij het Haga kan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids