Logo_logo_logo_arduin

Gehandicaptenzorginstelling Arduin neemt voorlopig geen nieuwe cliënten meer aan in het behandelcentrum in Aagtekerke. Het personeelstekort is zo groot dat de bestaande zorgverleners het werk niet meer aankunnen. Directeur Peter van Wijk heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid om hulp gevraagd. Hij zegt het personeelstekort niet zelf te kunnen oplossen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Arduin heeft de afgelopen tijd flink bezuinigd en niet alle medewerkers konden zich hierin vinden. Daarom zijn enkele personeelsleden vertrokken. Maar ook concurreert de instelling met de ouderenzorg, zegt Van Wijk. “De ouderenzorg heeft meer geld om personeel aan te trekken. Medewerkers van ons stappen over, vanwege een beter salaris en aantrekkelijkere werktijden. Wij worden stevig in de wielen gereden”, aldus Van Wijk.

Arduin heeft zich gevestigd in Zeeland. De provincie kampt al langer met personeelstekort in de zorg, zo ook in de gehandicaptenzorg. Arduin werkt al jaren zonder Arts Verstandelijk Gehandicapten omdat het onmogelijk is om een geschikte kandidaat te vinden. Daarnaast zoekt de organisatie zeker veertig nieuwe personeelsleden, waaronder veel verzorgenden die willen werken met cliënten met complexe problemen.

Gehandicaptenzorginstellingen in de regio willen samenwerken door personeel uit te wisselen. Arduin heeft minister Hugo de Jonge gevraagd om financiële drempels voor samenwerkingen (ook over de sectoren heen) weg te halen. 

Begin augustus stuurde het personeel van Arduin een brandmail naar het management. Ze kunnen de werkdruk niet meer aan en de zorg aan cliënten komt in gevaar. Een week daarvoor was een afdeling volledig onbemand. Hierdoor liep een cliënt naakt rond en smeerde hij met zijn uitwerpselen. Personeel op andere afdelingen moest noodgedwongen orde op zaken stellen op de lege afdeling en één medewerker die al van het weekend genoot, moest met spoed naar de zorginstelling komen.

Door: Redactie Nationale Zorggids