Normal_chirurg_arts_operatie

Op drie afdelingen van het Radboudumc met kwetsbare patiënten, worden medewerkers dringend verzocht om mondkapjes te dragen. Dit om verspreiding van de griep tijdens het griepseizoen te voorkomen. Het betreft een proef om te zien of het dragen van een mondneusmasker bijdraagt aan een betere vaccinatiegraad onder zorgpersoneel. Weigeren medewerkers een masker te dragen, dan gaat het ziekenhuis dit mogelijk verplicht stellen. Dit meldt Zorgvisie. 

Het Radboudumc volgt hiermee het voorbeeld van Canadese ziekenhuizen. Daar verhoogde na introductie van de mondneuskap de vaccinatiegraad van 40 naar ruim 95 procent. “Het liefst gebruiken we geen dwang. We hebben het daarom als volgt gebracht: we willen dat patiënten niet ziek worden van ons eigen personeel. In het griepseizoen kun je dat op twee manieren voorkomen. Of vaccineren of een mondneusmasker dragen bij het patiëntencontact”, legt arts Nannet van der Geest uit.

Sinds 2010 voert het Radboudumc jaarlijks voorafgaand en tijdens het griepseizoen de campagne ‘Voor een prikkie geen griep’. Daar is deze nieuwe proef onderdeel van, net als mobiele prikposten en een kleine wedstrijd: afdelingen die het beste scoren krijgen een trofee en afdelingen die het snelst stijgen krijgen taart. 

Door: redactie Nationale Zorggids