Normal_justitie__rechtbank

De 59-jarige Sara G. is door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens het geven van de stof ibogaïne aan een drugsverslaafde vrouw uit Zweden. De vrouw uit Kockengen behandelde de Zweedse om van haar drugsverslaving af te komen met een hallucinerende stof. Ze overleed kort daarna in een bed and breakfast in Kockengen. Tegen Sara G. is door de officier van justitie tien jaar cel geëist. Dit meldt Volkskrant.

Sara G. heeft altijd volgehouden dat zij de Zweedse vrouw niet heeft behandeld, omdat ze niet aan de voorwaarden van de behandeling zou voldoen. Wel mocht zij in de bed and breakfast verblijven. Sara G. stelt dat de vrouw daar zelf ibogaïne heeft ingenomen, waar ze even later aan overleed. In de rechtbank werd het verhaal van haar echter niet geloofd. Al vanaf het einde van de jaren negentig heeft G. honderden drugsverslaafden gepoogd te helpen bij het afkicken. Zij deed dit zonder medische opleiding en zonder het afwegen van de bijwerkingen van ibogaïne.

Zeer grote risico’s

De stof wordt gewonnen uit een plant die groeit in West-Afrika. Wanneer de stof wordt ingenomen door iemand met hartklachten of een psychische stoornis, kunnen de risico’s zeer groot zijn. In 2014 werd Sara G. al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 141 dagen met een proeftijd van drie jaar. Een Zwitserse man belandde na haar behandeling in een psychose en rende de snelweg op. Daar werd hij geschept door een vrachtwagen. Het feit dat de vrouw opnieuw slachtoffers maakte en zichzelf nog steeds ziet als de ibogaïne-fee, heeft bijgedragen aan de hoogte van haar straf.

Slachtoffer achterlaten in hulpeloze toestand

“Ze heeft bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat een cliënt zou komen te overlijden”, aldus de rechtbank. Er zou kans op herhaling zijn. Bovendien is de vrouw veroordeeld voor het achterlaten van een slachtoffer in hulpeloze toestand en het verzwijgen van de risico’s van haar behandeling.

Door: Nationale Zorggids