Logo_fnv-zorg-logo

Op 3 juli starten medewerkers van diverse afdelingen van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen met het draaien van zondagsdiensten. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven volgt op 10 juli met diverse afdelingen. De medewerkers strijden voor een betere cao, die nog altijd niet op tafel ligt ondanks onderhandelingen. Ook in de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar volgen acties, maar de startdatum is nog niet vastgesteld. Dit meldt FNV.

Tijdens een zondagsdienst zullen ziekenhuismedewerkers hun diensten ergens anders aanbieden en ondersteunen op de patiëntenzorg. De ziekenhuismedewerkers voeren actie omdat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) geen goede cao willen afsluiten met vakbonden FNV Zorg & Welzijn, NU’91, FBZ en CNV. De patiëntveiligheid blijft in alle gevallen gewaarborgd.

Ultiem actiemiddel ziekenhuizen

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “De NVZ heeft woensdag het startschot gegeven voor het voeren van acties, door niet in te gaan op de eisen van de ziekenhuismedewerkers. Zondagsdiensten zijn binnen de ziekenhuizen een ultiem middel van actievoeren, want staken is niet mogelijk. Dus het geeft wel aan hoe ziekenhuismedewerkers erin staan. Het is hun menens en de actiecomités in de ziekenhuizen groeien met de dag. We sluiten dan ook niet uit dat ook andere ziekenhuizen later deze zomer zullen volgen met zondagsdiensten.”

Werken in ziekenhuis moet aantrekkelijk blijven

Het eindbod van 2,58 procent loonsverhoging dat de NVZ begin juni deed, was voor de ziekenhuismedewerkers niet voldoende. Volgens de vakbond wordt het werken in een ziekenhuis er niet aantrekkelijker op. De roosters zijn nu al moeilijk te vullen. Het is belangrijk dat ziekenhuizen aantrekkelijke werkgevers blijven in de al zo krappe zorgarbeidsmarkt.

Cao ziekenhuizen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Ziekenhuizen zijn op 3 juni vastgelopen. FNV Zorg & Welzijn en de andere vakbonden in de zorg eisen, naast een salarisverhoging van 5 procent, een extra toeslag op loon wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn van medewerkers. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Er vallen ongeveer 200.000 ziekenhuismedewerkers onder de cao ziekenhuizen. Deze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland.

Door: Nationale Zorggids