Normal_justitie__rechtbank

De 23-jarige Rahiied A. zal aanwezig zijn bij het proces dat tegen hem loopt in de zaak rond de insulinemoorden. Het is voor het eerst dat de verdachte aanwezig is, bij vorige zittingen is was de man niet in de rechtbank. De familieleden van de slachtoffers zijn ingelicht over zijn aanwezigheid tijdens het proces. Dit meldt Skipr.

Het duurt nog enige tijd voordat het proces ook inhoudelijk wordt behandeld. Vermoedelijk is dat tussen 18 november en 3 december. De advocaat van de verdachte had eerder al laten weten dat Rahiied A. niet aanwezig zou zijn bij de niet-inhoudelijke zittingen. Het is op 17 november twee jaar geleden dat de man werd gearresteerd als verdachte van de insulinemoorden.

De verdachte was werkzaam als zorgverlener bij verschillende verzorgingshuizen in de regio Rotterdam. Daar zou hij oudere patiënten zodat medische reden insuline hebben toegediend. Vier personen overleden hier aan, zeven anderen werden ziek of onwel van de insuline.

Humanitas aansprakelijk

Nabestaanden van de slachtoffers hebben ook Humanitas aansprakelijk gesteld, waar de betreffende verzorgingshuizen onder vielen. Er zou sprake zijn geweest van een cultuur waarbij de verdachte alleen op een afdeling werkte en waarbij protocollen niet gevolgd werden. Dit zou Rahiied A. is staat hebben gesteld om tot zijn daden te komen.

Advocaat verdachte wil jeugdstrafrecht

Twee psychiaters en een psycholoog zullen voor 2 oktober, wanneer de laatste inleidende zitting is, nog worden gehoord over de mentale gesteldheid van de man. Zij vinden op basis van eerdere gesprekken dat hij als volwassene berecht moet worden. De advocaat van de verdachte stelt dat het jeugdstrafrecht gebruikt moet worden.

Door: Nationale Zorggids