Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Psychiaters die iemand moeten beoordelen op drank- of drugsmisbruik na het kwijtraken van het rijbewijs, zijn in de afgelopen twee jaar negen keer de mist ingegaan. Negen maal moest er een tuchtrechter aan te pas komen die een arts een maatregel oplegde. Dit meldt Nieuwsuur. 

Hoogleraar Gezondheidsrecht Jaap Sijmons noemt het opvallend hoe vaak een psychiater hiervoor voor de tuchtrechter staat. “En dan worden er ook nog eens opvallend veel klachten toegewezen door de tuchtrechter. Dit zegt wel iets over de kwaliteit van de rapportages en de manier waarop er met de rechten van de gekeurde personen wordt omgegaan, vrees ik.”

Zaak voor de inspectie

In één specifieke zaak moet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een zaak op touw zetten. Het gaat om een psychiater die fouten maakte in een keuringsrapport van een man en deze fouten liet staan. Opgemerkte fouten moeten door psychiaters worden aangepast, maar dat gebeurde in dit geval niet. Er moest een verhoor aan te pas komen om het rapport aangepast te krijgen.

Hoewel de cliënt zijn klacht introk, vindt het tuchtcollege niet dat de psychiater hier ongestraft mee weg mag komen. Het is daarom nu aan de IGJ om de ernst van de zaak in te schatten en om hier ook een tuchtzaak uit 2014 in mee te nemen. Toen werd dezelfde psychiater berispt omdat hij een foutief keuringsrapport had opgesteld dat wederom niet werd aangepast.

Berisping

Een andere psychiater mag van het tuchtcollege helemaal geen keuringsrapporten meer maken omdat hij te vaak fouten maakte en – op verzoek van CBR – aanpassingen deed zonder deze inhoudelijk te onderbouwen. Deze man is een paar jaar geleden eveneens berispt omdat hij meermalen te makkelijk dacht over het opstellen van rapportages. 

Door: Nationale Zorggids