Tekort aan wijkverpleegkundigen zet thuiszorg op scherp in Apeldoorn

Inwoners van Apeldoorn die doorgaans thuiszorg krijgen, ontvangen die niet altijd. Dit komt door een chronisch tekort aan wijkverpleegkundigen die deze zorg kunnen uitvoeren. Een schrijnende situatie, zo stelt Joost Siegelaar, voorzitter van Huisartsen Regio Apeldoorn. Dit meldt De Stentor.

Het is volgens Siegelaar zo erg dat mensen moeten terugvallen op mantelzorg en dat er vele telefoontjes gepleegd moeten worden om voor iemand toch thuiszorg in te schakelen. De problemen ontstonden afgelopen zomer, toen het personeel op vakantie was, maar de problematiek is gebleven. “Het is eigenlijk ongelooflijk dat dit in een zo’n welvarend land als Nederland kan.”

Krapte na zomervakantie niet meer verdwenen in Apeldoorn

Iedere zomer is het passen en meten in de thuiszorg en andere sectoren in de zorg. Het personeel wil in de zomer graag op vakantie en daarom is het altijd passen en meten om de juiste zorg te bieden. Echter is die krapte niet meer verdwenen en heeft Apeldoorn het moeilijk met zo’n tekort aan wijkverpleegkundigen.

Toch is het volgens Jos de Blok, eigenaar van Buurtzorg dat één van de grootste thuiszorgaanbieder is, niet zo muurvast als gedacht wordt. Ook De Blok stelt dat het personeelstekort een landelijk probleem is en dat vacatures maar niet ingevuld worden. “Al kan ik gelukkig zeggen dat de meeste mensen die in Apeldoorn thuiszorg nodig hebben, geholpen kunnen worden. Al is het passen en meten.”

Zilveren Kruis snapt zorgen over personeelstekort

Zilveren Kruis is het eens met De Blok. Volgens de zorgaanbieder is de capaciteit inderdaad beperkt maar kunnen de meeste mensen dezelfde dag of de volgende dag toch zorg ontvangen. “Wij staan in goed contact met de zorgaanbieders in de regio, voor het zo goed mogelijk inzetten van de beschikbare wijkverpleegkundigen”, aldus Jeppe Delver van Zilveren Kruis. Wel snapt hij de zorgen over de krapte in de thuiszorg in de regio.

Door: Nationale Zorggids