Ruim 60 procent van Opiniepanel begrijpt keuze van arts voor ic-bed voor patiënt met beste overlevingskans

Veel mensen begrijpen de lastige keuzes die artsen moeten maken bij een tekort aan bedden voor coronapatiënten op de intensive care (ic). In een onderzoek van EenVandaag onder ruim 30.000 leden van het Opiniepanel geeft 67 procent aan begrip te hebben voor de selectieprocedure op ic's van coronapatiënten.

Deelnemers aan het Opiniepanel vinden het logisch dat artsen in die situatie ervoor kiezen om mensen die het beste in staat zijn om van het coronavirus te herstellen op te nemen op de ic. Daardoor hebben mensen met een kwetsbare gezondheid minder kans op de ic te komen voor een behandeling. Een op de vijf mensen van 75 jaar en ouder zegt zich zorgen te maken dat ze niet zullen worden doorgestuurd naar de ic. 25 procent van de panelleden met een zwakke gezondheid heeft dezelfde zorgen, aldus EenVandaag.

Op de vraag of ze zelf hun plekje op de ic zouden afstaan, reageren Opiniepanel-leden terughoudend. Drie op de tien zijn bereid de plek op de ic af te staan aan iemand die meer kansen heeft om beter te worden.

Door: ANP