Normal_pexels-cottonbro-3952224

Uit een recent onderzoek van Beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) onder 12.000 verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers blijkt dat 37 procent van plan is om zich te laten inenten, wanneer er een goed getest coronavaccin beschikbaar is. Een op de vier zorgmedewerkers geeft aan zich niet te laten inenten en ongeveer een derde deel is er nog onzeker over. Dit meldt NRC. 

Zorgmedewerkers staan als derde op de prioriteitenlijst van het kabinet, naast 60-plussers en mensen die tot een medische risicogroep behoren. Toch zijn er veel twijfels. Redenen voor die twijfels zijn onder andere onzekerheid over de veiligheid van het vaccin en de mogelijke bijwerkingen op lange termijn. Hoe meer mensen immuun zijn, hoe kleiner de kans is op verspreiding van het virus. Volgens TU Delft moet driekwart van de bevolking het coronavirus hebben gehad of ertegen zijn ingeënt, om groepsimmuniteit te creëren.

Griepprik

Dit najaar heeft 42 procent van het zorgpersoneel de griepprik genomen. Voorgaande jaren was dit 33 procent. Volgens bedrijfsarts van het Amsterdam UMC Jaap Maas komt die stijging doordat er een groter bewustzijn is gecreëerd door alles wat er dit jaar gebeurd is. Toch zijn er ook hier twijfels onder zorgmedewerkers over de effectiviteit van de griepprik. Maas geeft aan dat de griepprik zinvol is en dat er daardoor minder uitval door ziekte is. Als de bereidwilligheid voor de griepprik een voorteken is voor de animo voor het coronavaccin, dan moet er nog wel het een en ander veranderen. Volgens Roel Coutinho, oud-directeur van het RIVM, zal het coronavaccin niet verplicht worden. De beroepsorganisatie V&VN zegt respect te hebben voor elke keuze die een verpleegkundige of verzorgende maakt. 

Door: Nationale Zorggids