Normal_pexels-pixabay-158776

Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg wil de beloofde zorgbonus van 500 euro niet aan al het zorgpersoneel uitkeren, omdat het budget daarvoor niet toereikend is. Gisteravond deelde zij dit mee aan de Tweede Kamer tijdens het coronadebat. Het bedrag van 3 miljard euro dat vorig jaar beschikbaar is gesteld (waarvan nog 720 miljoen euro over is) had in de eerste instantie makkelijk gebruikt kunnen worden om iedereen in de zorg twee jaar structurele loonsverhoging te geven, zegt FNV. Dit meldt de vakbond. 

“De hele gang van zaken rond de zorgbonussen is vanaf het begin zeer teleurstellen geweest en nu komt minister Van Ark ook nog terug op de beloofde 500 euro voor alle zorgmedewerkers. Wij hebben al vanaf het begin aangegeven dat zorgmedewerkers beter een structurele loonsverhoging kunnen krijgen dan een eenmalige bonus”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV.

Onmogelijke keuzes

“Bovendien worden werkgevers nu voor onmogelijke keuzes gesteld om tussen medewerkers te moeten kiezen, wat ook voor heel veel chaos en verdeeldheid op de werkvloer zorgt. Wij noemen al die tijd al het bedrag van 2,25 miljard, waarvan 1,5 miljard voor loonsverhoging en 0,75 miljard voor de aanpak van de hoge werkdruk. Extra personeel is immers broodnodig in de zorg. Met het bedrag van 3 miljard euro had ze ons dus makkelijk tegemoet kunnen komen.”

Door: Nationale Zorggids