Eis: 5 procent meer loon en echte aanpak werkdruk gehandicaptenzorg

De onderhandelingen voor een nieuwe cao in de gehandicaptenzorg zijn donderdag van start gegaan. FNV wil dat de lonen met 5 procent stijgen met een minimum van 200 euro per maand. En er moet een stevige aanpak komen voor de aanzwellende werkdruk die de sector al jaren teistert, aldus de vakbond. 

Het gaat FNV-bestuurder Karim Skalli vooral om de waardering voor de 190.000 onmisbare medewerkers in de gehandicaptenzorg. “Zij doen dag in, dag uit fantastisch werk onder vaak loodzware omstandigheden en voor een te laag salaris. Van alle zorgbranches hebben de medewerkers in de gehandicaptenzorg een van de laagste salarissen. Het wordt tijd dat werkgevers deze mensen de waardering gaan geven die ze verdienen. En de cao is dé plek om dat te regelen.”

Aanpak werkdruk

Ook de aanpak van de werkdruk in de branche belooft een heet hangijzer te worden in de gesprekken. Uit de recent gepubliceerde FNV Zorg en Welzijn barometer blijkt dat voor bijna de helft van de medewerkers in de gehandicaptenzorg de administratieve druk de afgelopen anderhalf jaar is toegenomen. En doordat veel collega’s vertrekken en de instroom van nieuw zorgpersoneel beperkt is, neemt ook de druk op de huidige medewerkers toe. Een groot deel van hen staat dan ook geregeld met te weinig mensen ingeroosterd. Voor 37 procent van de ondervraagde gehandicaptenzorgmedewerkers geldt dat ze onvoldoende tot rust komen binnen de huidige urenverdeling op het werk.

De huidige cao gehandicaptenzorg loopt op 1 oktober 2021 af.

Door: Nationale Zorggids