Normal_normal_spermadonor

Een oud-gynaecoloog waarvan begin deze maand bekend werd dat hij zijn eigen sperma gebruikte om vrouwen zwanger te maken, zegt daar geen spijt van te hebben. Tegenwoordig is dat ontoelaatbaar, maar in zijn tijd – de jaren ’70 en ’80 - was de situatie heel anders. Dit meldt Tubantia. 

De inmiddels 83-jarige Henk Nagel gebruikte tussen 1977 en 1984 minstens vier keer zijn eigen sperma bij vrouwen die bij hem kwamen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Hij werkte toen bij het Carolusziekenhuis, dat nu is opgegaan in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Van één donorkind is bekend dat Nagel de vader is. Hij vertelde de vrouwen die bij hem kwamen niets over zijn spermadonaties. “Ik vond dat niet nodig”, zegt hij in een interview met de Volkskrant. Het ziekenhuis denkt niet dat er zoveel donorkinderen zijn als bijvoorbeeld bij Jan Wildschut of Jan Karbaat.

Geen spijt

Nagel, die vierde arts waarvan bekend is dat hij zijn eigen sperma gebruikte bij fertiliteitsbehandelingen, schaamt zich niet voor zijn acties destijds. “Al zou ik het onder de huidige omstandigheden niet meer doen. Er zijn nu andere methoden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky