Forse groei van zzp’ers in de geestelijke gezondheidszorg

Het aantal ondernemers in de geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2017 stonden bijna 13.000 ondernemers in de geestelijke gezondheidszorg ingeschreven bij Kamer van Koophandel (KVK). Dit jaar zijn het er bijna 17.400. Een toename van 35 procent. Stans Damen, woordvoerder de Nederlandse ggz, ziet vooral het aantal zzp’ers in de geestelijke gezondheidszorg toenemen. Damen vermoedt dat meer vrijheid, een betere beloning en het makkelijker kunnen managen van werkdruk de voornaamste redenen zijn. Dit meldt de KVK. 

De ggz-zorg kampt met grote personeelstekorten. De helft van de ggz-organisaties heeft bijna 5.400 uitstaande vacatures, waarvan de helft moeilijk vervulbaar. Terwijl er veel vacatures zijn in de branche, groeit het aantal zelfstandigen dat binnen deze sectoren aan de slag gaat.

Perspectief op meer vrijheid

Stans Damen, woordvoerder van de Nederlandse ggz, geeft aan dat bij hen niet bekend is waarom het aantal zelfstandigen groeit. “We kunnen wel redenen bedenken. Het perspectief op meer vrijheid vinden sommigen aantrekkelijk. Anderen zeggen dat ze als zelfstandige meer kunnen verdienen. Weer anderen kiezen voor het ondernemerschap om hun werkdruk beter te kunnen managen, bijvoorbeeld minder diensten in avonden en weekenden.” Damen denkt dat met name psychologen en psychiaters ervoor kiezen om zelfstandige te worden.

De groeiende personeelstekorten, een hoog ziekteverzuim en de inzet van flexkrachten leggen een zware druk op bedrijfsresultaten van de ggz-sector. En niet altijd verloopt dit vlekkeloos omdat zzp’ers zelf bepalen wanneer ze werken. Alleen al de inhuur van flexkrachten kostte de sector vorig jaar 603 miljoen euro.

Wachtlijsten ggz

De nasleep van de coronapandemie en de zorgen om hoge inflatie en mogelijke armoede, zijn volgens Damen van grote invloed op de mentale gezondheid van Nederlanders. Het groeiend aantal mensen dat lang moet wachten op hulp, gaat de woordvoerder aan het hart.

“We willen onze deskundigheid meer aan de voorkant gaan inzetten. Want hoe eerder we mensen goed op maat kunnen helpen, hoe groter de kans dat psychische problemen snel kleiner worden of in elk geval niet groter. Zo willen we proberen de wachttijden die er nu zijn, tenminste te gaan stabiliseren. Hopelijk kunnen we de instroom zodanig beperken dat het behapbaar wordt voor onze professionals.”

Door: Nationale Zorggids