Zorginstellingen nemen noodmaatregelen tijdens vakantiemaanden

Er zijn noodmaatregelen nodig in verpleeghuizen, ziekenhuizen en bij huisartsenposten. In verpleeghuizen zijn mantelzorgers gevraagd om de gaten in de zomerroosters te vullen, huisartsenposten sluiten in juli en augstus een aantal weken en kraamhotels nemen tijdelijk de kraamzorg thuis over omdat ook die sector de gaten in de roosters niet gedicht krijgt. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

In veel sectoren in de zorg, waaronder de kraam- en ouderenzorg, is er sprake van personeelstekorten en de zomermaanden zijn de afgelopen jaren een hoofdpijndossier. Ook dit jaar is het vullen van de roosters complex en soms simpelweg onhaalbaar.

Tekort aan kraamverzorgenden

Vakbond FNV waarschuwde er onlangs al voor: de zomermaanden kunnen ervoor zorgen dat niet alle vrouwen de kraamzorg krijgen waar ze recht op hebben. Nu al moet een kraamverzorgende soms op één dag bij drie verschillende gezinnen langs. Zelfs vrouwen met medische complicaties na bijvoorbeeld een keizersnede, krijgen soms minimale kraamzorg. Tijdelijke kraamzorghotels van het Catharina Ziekenhuis en Bravis Ziekenhuis verlichting bieden. Het Bravis in Bergen op Zoom heeft daarvoor negen kamers vrijgemaakt.

Druk op mantelzorgers

Ouderenzorginstellingen hebben mantelzorgers gevraagd om bij te springen in verpleeghuizen of thuis, vanwege een tekort aan beschikbare thuiszorgmedewerkers. Als familie of anderen naasten niet kunnen bijspringen heeft het wel als effect dat er minder toezicht is op medicijngebruik en hulpbehoevenden minder hulp krijgen bij het aan- en uitkleden en wassen en douchen. Sommige zorginstellingen kiezen er dan voor om technologische hulpmiddelen in te zetten, zoals een bril die de ogen druppelt na een staaroperatie. Overigens ziet brancheorganisatie ActiZ niet dat de situatie dit jaar erger is dan voorheen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky