Normal_zorgverzekeraars_logo_s

HILVERSUM - Alle grote zorgverzekeraars zullen hun premies van de basisverzekering voor volgend jaar ten opzichte van dit jaar niet of nauwelijks laten stijgen. Dat is de verwachting van vergelijkingssite Independer.nl.

Gisteren maakten de Achmea-verzekeraars hun premies bekend. Net als Menzis, die als eerste grote zorgverzekeraar zijn premie publiceerde, verandert nagenoeg niks aan de hoogte ervan.

Als de kabinetsplannen met de zorgverzekering 2014 doorgaan, zullen zorgverzekeraars vanaf dat moment nauwelijks meer kunnen concurreren op premie. De premie voor de basisverzekering gaat dan namelijk omlaag van 1.250 euro nu naar 255 euro in 2014. 2013 is daarom het laatste jaar dat concurreren op prijs nog wel kan.

Volgens de Independer.nl ligt het daarom niet voor de hand dat andere grote verzekeraars, zoals CZ en VGZ hun premies voor volgend jaar wel fors zullen laten stijgen, terwijl de eerder genoemde verzekeraars dat niet hebben gedaan.

De vergelijkingssite verwacht overigens niet dat er volgend jaar meer mensen zullen overstappen. De zogeheten overstapmonitor laat zien dat het percentage consumenten dat daadwerkelijk overstapt rond de zes procent schommelt.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz