Stoppen met roken

DEN HAAG - De beleidsregels over stoppen-met-rokenprogramma’s, die volgend jaar weer in de basisverzekering zitten, worden eind deze maand door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gepubliceerd. Op basis hiervan kunnen zorgaanbieders contracten afsluiten met zorgverzekeraars.

Volgend jaar vallen nicotinevervangers en receptgeneesmiddelen voor stoppen met roken weer onder de basisverzekering. Als voorwaarde wordt gesteld dat dergelijke hulpmiddelen in combinatie met gedragsmatige coaching worden gebruikt.

Nadat dit jaar de vergoeding voor stoppen-met-rokenprogramma’s uit het basispakket was gehaald, daalde het gebruik van dergelijke ondersteuning dramatisch. Partnership Stop met Roken drong daarna bij de politiek er op aan om programma’s voor het stoppen met roken weer op te nemen in de basisverzekering. Dit samenwerkingsverband is een vereniging van verschillende kennisinstituten en zorgverleners, waaronder expertisecentrum STIVORO.

Door de overheid is besloten deze programma’s per 1 januari weer te vergoeden in combinatie met nicotinevervangers of receptgeneesmiddelen voor stoppen met roken. Zorgverzekeraars zelf kunnen beslissen of de vergoeding onder het eigen risico valt of niet.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten