Handtekening, samenwerking

VENRAY/HORST - Twee Limburgse gemeenten, Venray en Horst aan de Maas, gaan binnenkort, in nauwe samenwerking met een zorgkantoor en zorgverzekeraar, sociale wijkteams en passende welzijnsvoorzieningen opzetten.

Gisteren ondertekenden de twee gemeenten en Coöperatie VGZ het convenant ‘Maatschappelijke participatie en ondersteuning’, met als doel de voorzieningen in zorg en welzijn beter af te stemmen op de behoeften van inwoners en voor de toekomst betaalbaar te houden.

In het convenant is bijvoorbeeld vastgelegd dat partijen aan de slag gaan met het opzetten van wijkteams waarbinnen professionals nadrukkelijk samenwerken. “Het doel is om wijkbewoners dichtbij huis een betere ondersteuning op het gebied van zorg en welzijn te bieden”, zegt Birgit op de Laak, wethouder in Horst aan de Maas. “In de wijkteams gaan verschillende hulpverleners - denk bijvoorbeeld aan huisarts, maatschappelijk werker, jeugdgezondheidswerker, WMO-consulent en de wijkverpleegkundige - samenwerken.”

“Wij kiezen als VGZ bewust voor een gezamenlijke aanpak met gemeenten”, legt Mirjam Davidson, woordvoerder Externe Zaken van de zorgverzekeraar uit. “Want alleen door samenwerking kunnen we de zorg anders organiseren. Door de brede samenwerking in de wijkteams en door naar de mensen toe te gaan zijn we beter in staat om goed boven water te krijgen waar mensen echt mee geholpen zijn.”

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz