Paspoorten, reizen

UTRECHT - Eerder een behandeling kunnen krijgen en betere service en dienstverlening zijn de voornaamste redenen om voor zorg naar het buitenland te reizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL.

In twee jaar tijd gingen 157 van de 5772 leden van het zogeheten Verzekerdenpanel van het instituut voor zorg naar het buitenland. Daarvan reist het merendeel met een positieve ervaring rijker weer terug.

Verder blijkt dat het vooral gaat om heup- en knieoperaties en rugproblemen zoals hernia’s. De stap om voor zorg naar het buitenland te gaan is overigens duidelijk kleiner voor grensbewoners.

Twee op de drie mensen die voor zorg naar het buitenland ging, overlegden eerst met de zorgverzekeraar. NIVEL-onderzoeker Margreet Reitsma verwacht dat vooral grensbewoners nog vaker van zorg in het buitenland gebruik zullen maken, wanneer zorgverzekeraars zorg in het buitenland contracteren.

Het Verzekerdenpanel is in 2006 door verzekeraar Coöperatie VGZ samen met het NIVEL opgericht. Het panel bestaat uit ruim 7.000 leden van de coöperatie.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz