Halbe Zijlstra

(Novum) - VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wil een zo eenvoudig mogelijk belastingsysteem met zo weinig mogelijk toeslagen en uitzonderingen. Dat zei Zijlstra donderdag tijdens het Kamerdebat over de jaarverslagen van 2012, het zogeheten Verantwoordingsdebat.

Zijlstra wees op de fraudegevoeligheid van het huidige systeem met toeslagen. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) kreeg dinsdag nog een motie van wantrouwen aan zijn broek vanwege de grootschalige fraude met toeslagen door Bulgaren.

Een fundamentele discussie over het systeem is daarom op zijn plek. "Je kunt wel elke keer kijken naar het gevolg van het systeem, maar het kan ook zijn dat het systeem met toeslagen niet goed functioneert", zei Zijlstra. "Een eenvoudig belastingsysteem voorkomt dat je links en rechts plak- en knipwerk moet doen."

In een interview met NRC Next zei Zijlstra donderdagochtend al dat Nederland af moet van het systeem waarbij de Belastingdienst enerzijds belasting int, en anderzijds via toeslagen weer geld uitkeert. Dat is 'onzinnig rondpompen van geld', vindt Zijlstra. Het toeslagensysteem heeft zich ontwikkeld tot een 'fraudegevoelige moloch'.

"Ik denk dat we het belastingstelsel moeten herzien, zodat we de noodzaak van toeslagen er helemaal uithalen", zei Zijlstra in de krant Het huidige kabinet zou daar al mee moeten beginnen. Zijlstra zegt niet als doel te hebben de inkomensverschillen te vergroten. Voor lagere inkomens zou de inkomstenbelasting omlaag gaan.

Met de zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag is jaarlijks zo'n twaalf miljard euro gemoeid.

Bij een nieuw belastingsysteem zou ook de hypotheekrente kunnen worden afgeschaft, zei Zijlstra tijdens het debat. Voorwaarde is wel dat het systeem liberaal wordt opgetuigd, met geen 'straf op succes en op bezit'. "Als je een systeem in het leven roept waarbij dat niet het geval is, dan kun je de hypotheekrente aan de kant zetten."