tandheelkundige hulp

GRONINGEN – Burgers met enkel een basiszorgverzekering gaan minder vaak naar de tandarts dan mensen met een aanvullende verzekering. Ook de mondhygienist wordt minder bezocht. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). 

In 2012 ging zo'n 34% van de mensen met enkel een basisverzekering naar de tandarts, tegenover 47% van mensen met een aanvullende zorgverzekering. 
Uit het onderzoek blijkt dat mensen zonder aanvullende verzekering vaker onwetend blijken over de tarieven van de tandarts en mondhygienist en of er een verschil is tussen deze twee. Wel geven ze aan dat als de mondhygienist goedkoper blijkt te zijn dan de tandarts, zij vaker voor deze optie zullen kiezen. 
 
Het onderzoek was aanvankelijk bedoeld als 'nul-meting,' voordat de vrije tarieven in de mondzorg werden ingevoerd. Dit werd echter halverwege dat jaar afgeblazen, nadat een te groot verschil in tarieven werd gehanteerd en burgers in de problemen kwamen met de vergoedingen voor tandheelkundige hulp. 
 
© Nationale Zorggids