Normal_hersenen_brein_neurowetenschap

Na ophef op sociale media heeft zorgverzekeraar Menzis besloten een experimentele medische behandeling van clusterhoofdpijn toch te vergoeden. De behandeling van een 25-jarige studente, die lijdt aan ernstige aanvallen van hoofdpijn, werd eerder door Menzis geweigerd omdat de werking van de behandeling niet wetenschappelijk bewezen is. Dat meldt de NOS.

De studente Andrea Trichopoulos lijdt sinds mei vorig jaar aan clusterhoofdpijn. Verschillende medicijnen en medische ingrepen bleken niet te helpen. Uiteindelijk kwam ze in het Belgische Sint-Niklaas terecht, waar een arts voorstelde een neurostimulator in haar hoofd te plaatsen. Daarbij worden elektroden in de hersenen aangebracht die stroomstootjes toedienen. Die diepe hersenstimulatie beïnvloedt de hersenactiviteit. Gehoopt wordt dat de pijn daarmee verlicht wordt. De werking van de experimentele behandeling is niet wetenschappelijk bewezen.

Trichopoulos ontving vrijdag een afwijzingsbrief van haar zorgverzekeraar Menzis. Daarop begon de familie van de studente afgelopen weekend een geldinzamelingsactie op sociale media. Op YouTube werd een filmpje geplaatst waarop ze te zien is tijdens een hoofdpijnaanval.

© Nationale Zorggids