Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

Verzekeringsmaatschappij VGZ denkt dat laboratoriumonderzoek in Nederland goedkoper kan. Volgens de verzekeraar liggen de prijzen hier veel te hoog. VGZ denkt door schaalvergroting en het tegengaan van dubbele diagnostiek zestig miljoen euro te kunnen bezuinigen. Dat meldt Skipr.

VGZ vergeleek de kosten van laboratoriumonderzoek in Nederland en Duitsland. Volgens de verzekeringsmaatschappij bleken de kosten hier gemiddeld twee keer hoger dan in Duitsland. Een aantal routinetesten zouden zelfs vijf keer zo duur zijn. Volgens VGZ ervaren Nederlandse laboratoria te weinig prikkels om de kosten te verlagen.

Uit het vergelijkend onderzoek blijkt ook dat de schaalverdeling in Nederland niet optimaal is. In Duitsland zijn de laboratoria gemiddeld tien keer groter. VGZ denkt dat schaalvergroting en automatisering ook hier tot lagere kosten zal leiden. Door een vermindering van de hoeveelheid werk dat door personeel handmatig moet worden uitgevoerd, kan diagnostiek sneller verlopen en is er minder kans op fouten.

In de eerste plaats zullen laboratoriumaanbieders in de visie van VGZ moeten gaan fuseren. De verzekeraar wil minder laboratoria waar bloed en andere organisch materiaal geanalyseerd wordt. “Bloedprikken kan nog steeds bij de klant in de buurt, alleen het bloed zelf gaat verder reizen. De laboratoria maken minder kosten en de klant hoeft maar eenmalig onderzoek te ondergaan, omdat zorgaanbieders de informatie uit het onderzoek met elkaar delen,” aldus Jeanette Horlings-Koetje, directeur Zorginkoop Medisch Specialistische Zorg van VGZ.

© Nationale Zorggids