Normal_zorgverzekeringen

(Novum) - De bewering van de Consumentenbond dat zorgverzekeringen gemiddeld 25 euro per maand goedkoper kunnen worden, is maatschappelijk onverantwoord. Dat zegt belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag.

De Consumentenbond schreef eerder op de dag dat de jaarpremie van de basiszorgverzekering met driehonderd euro omlaag kan. Volgens de bond houden verzekeraars namelijk veel meer solvabiliteitsbuffer aan dan verplicht is.

Zorgverzekeraars Nederland is boos omdat de berekeningen en aannames van de Consumentenbond 'zeer discutabel' zouden zijn. Daarnaast laakt de belangenclub dat de bond hiermee verwachtingen wekt bij verzekerden waaraan zorgverzekeraars niet kunnen voldoen. Hierdoor zou de hele zorgsector in een kwaad daglicht worden geplaatst, stelt ZN.

Zorgverzekeraars willen niet onnodig geld in kas houden, schrijft ZN. "Maar we moeten wel toekomstige schokken en extra taken kunnen opvangen." Zorgverzekeraars krijgen mogelijk de ouderenzorg op hun bord. "Voor een gezonde bedrijfsvoering is het daarom niet verstandig de financiële reserves tot de minimaal vereiste 150 procent te beperken."