Normal_rekenen_onderneming_balans_economie

De relatie tussen de kosten en het effect van medische behandelingen moet een grotere rol gaan spelen in het maken van keuzes bij de invulling van het basispakket. Ook moeten patiënten en zorgverleners bereid zijn om de verhouding tussen baten en kosten mee te wegen bij keuzes in de spreekkamer. Dat adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVS) in het gisteren verschenen rapport 'Kosteneffectiviteit in de zorg'. Dat meldt Zorgvisie.

Op dit moment is de vraag of de prijs van een geneesmiddel opweegt tegen het effect ervan geen criterium bij het bepalen of iets wel of niet in het basispakket voor zorgverzekering moet worden opgenomen. 'Er is meer onderzoek nodig naar de kosteneffectiviteit van zorg, omdat er nu nog te weinig gegevens beschikbaar zijn om een goede afweging te maken,' aldus het CVZ. Het niet vergoeden van medicijnen en behandelingen kan leiden tot grote maatschappelijke bezwaren, zoals vorig jaar bleek in de discussie over de vergoeding van medicijnen tegen de ziekte van Pompe en Fabry.

Het rapport van het CVZ is opgesteld op verzoek van minister Schippers van VWS. De grootste en meest praktische mogelijkheden voor een effectieve kosten-batenanalyse liggen volgens het CVZ in de spreekkamer. Daar kunnen zowel de patiënt als de arts de kosten en baten van bepaalde behandelingen of medicijnen tegen elkaar afwegen. De CVZ acht het daarom noodzakelijk dat zowel professionals als patiënten zich bewuster worden van de kosteneffectiviteit.

Het CVZ wil dat het beschikbare zorgbudget zodanig verdeeld wordt dat een zo groot mogelijk maatschappelijk effect wordt bereikt. Dat betekent zo veel mogelijk gezondheidswinst en kwaliteit van leven. De komende tijd gaat het CVZ gegevens over de kosten en baten van behandelingen en medicijnen verzamelen.

© Nationale Zorggids