Normal_edith_schippers_1__2_

(Novum) - De medicijnen voor mensen met de zeldzame ziekten van Pompe en Fabry blijven na dit jaar vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag laten weten.

Schippers heeft met de fabrikanten van de medicijnen onderhandeld, wat heeft geleid tot een 'substantiële verlaging van de kosten'. Fabry is een erfelijke ziekte die kan leiden tot een herseninfarct en nierfalen. De ziekte van Pompe is een spierziekte.

Vorig jaar ontstond ophef, nadat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) de minister adviseerde de medicijnen buiten het basispakket in een aparte regeling te laten vallen.

De medicijnen waren volgens het CVZ te duur en werkten niet altijd goed. De behandeling van de 170 Nederlanders met de ziekte van Pompe of Fabry zou jaarlijks ongeveer 55 miljoen euro kosten. Het advies leidde tot een maatschappelijke discussie. Schippers besloot destijds de medicijnen voorlopig in het basispakket te houden en te onderhandelen over een lagere prijs.