Normal_zorgverzekeringen_verzameling

Verschillende zorgverzekeraars hebben een 21-jarige student in Amsterdam geweigerd voor een aanvullende zorgverzekering, omdat hij kanker heeft gehad. Zijn open brief aan minister Edith Schippers wordt wordt inmiddels vaak gedeeld op de sociale media. Dat meldt RTV Noord-Holland.

In de brief legt de jongen uit dat hij niet meer aanvullend verzekerd kan worden als hij wil overstappen. Hij voerde een succesvolle strijd tegen een soort kanker in het lymfestelsel (Hodgkin-lymfoom) en is inmiddels weer gezond. Enkele zorgverzekeraars bleken daar anders over te denken en weigerden hem een optie te geven op een aanvullende verzekering. De jongen speelt rugby en wil daarom graag een aanvullende verzekering.

De brief is al meer dan 10.000 keer bekeken en wordt op internet veel gedeeld. 'Het Zilveren Kruis, Avéro en ONVZ weigeren mij ronduit. Het ONVZ karakteriseert mij zelfs als 'een brandend huis'. Voor Zorgverzekeraars Nederland kennelijk heel gewoon, de koepelorganisatie serveert mij af als 'een schrijnend geval', schrijft de jongen.

In de brief aan Edith Schippers, de verantwoordelijke minister, vraagt de student zich af hoe dit kan voor een gezond persoon. 'Ik vind het onredelijk dat het systeem nu zo werkt dat verzekeraars je mogen weigeren aan de hand van je medische dossier, terwijl de kans dat ik weer ziek word heel klein is.' Inmiddels krijg hij bijval vanuit onder meer de politiek, kankerorganisaties en andere mensen die kanker hadden en weer genezen zijn. Een aantal verzekeraars heeft hem intussen een aanbod gedaan. Minister Schippers heeft nog niet gereageerd op de brief.

© Nationale Zorggids