Normal_edith_schippers_2__2_

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft maandagavond gereageerd op de open brief van student en ex-kankerpatiënt Daniël de Rijke. In de open brief stelt De Rijke het systeem van zorgverzekeringen aan de kaak omdat hij door diverse zorgverzekeraars is afgewezen voor een aanvullende verzekering. Dit meldt Trouw.

De Rijke is genezen van de ziekte van Hodgkin, een kankersoort in het lymfestelsel. In de brief legt hij uit dat zorgverzekeraars hem ondanks dat hij nu gezond is niet meer aanvullend willen verzekeren. Zijn wens voor een aanvullende verzekering heeft echter niets te maken met dat hij vorig jaar kanker heeft gehad, zegt de jongen. De Rijke wil graag een aanvullende verzekering voor fysiotherapie omdat hij rugby speelt. De brief wordt via sociale media veel gedeeld en heeft inmiddels bijval gekregen van onder meer de politiek, kankerorganisaties en andere mensen die kanker hebben gehad.

Minister Schippers heeft nu gereageerd op de brief. Schippers wijst erop dat er ook binnen de basisverzekering mogelijkheden zijn om fysiotherapie te krijgen. Bijvoorbeeld na een ernstige sportblessure. De aandoening moet dan wel op de lijst voor langdurige fysiotherapie staan. Volgens de minister zijn er bovendien zeker zes verzekeraars die geen medische selectie toepassen waarvoor De Rijke dus zou kunnen kiezen. De minister is het niet eens met De Rijke dat zorgverzekeringen worden uitgekleed. “Jaar op jaar wordt het basispakket uitgebreid met nieuwe medicijnen en behandelingen,” aldus Schippers die het Nederlandse systeem van zorgverzekeringen “uitermate solidair” noemt.


© Nationale Zorggids