Logo_levenseindekliniek

Drie van de vier grote zorgverzekeraars en enkele kleinere hebben de Levenseindekliniek gecontracteerd. Met Achmea wordt nog gesproken. Dat meldt Medisch Contact.

Tot nu toe wordt de Stichting Levenseindekliniek (SLK) grotendeels gefinancierd uit maatschappelijke fondsen, legaten, giften van particulieren en een bijdrage van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Dat moet anders, zei directeur Steven Pleiter in oktober, toen de kliniek op termijn in financiële problemen dreigde te komen: 'Wij leveren basiszorg, en die hoort door de zorgverzekeraars te worden vergoed.'

Pleiter lijkt zijn zin te krijgen, nu hij inmiddels contracten heeft kunnen sluiten met drie grote verzekeraars en met Multizorg, dat de inkoop regelt van onder meer ONVZ en Zorg en Zekerheid. Volgens deze contracten vergoeden Menzis (sinds vorig jaar) en VGZ (vanaf volgend jaar) beide een vast bedrag voor iedere verzekerde die zich bij de kliniek aanmeldt, ongeacht de werkelijk gemaakte kosten. Multizorg, en straks vermoedelijk ook CZ, vergoedt vanaf 2014 'per verrichting'. Daarvoor zijn drie tarieven afgesproken: voor verzekerden van wie het euthanasieverzoek na vooronderzoek wordt afgewezen, in een latere fase alsnog door een behandelteam wordt afgewezen, of uiteindelijk wordt gehonoreerd. Over de hoogte van de vergoedingen wil Pleiter niets kwijt: 'Dat is iets tussen ons en de zorgverzekeraars.' De gemiddelde kosten per aanmelding bedragen 2500 euro.

Met de contracten met VGZ, Multizorg en straks CZ is het voortbestaan van de SLK in 2014 verzekerd, zegt Pleiter. De gesprekken met Achmea lopen nog. Aan de SLK zijn dertig artsen verbonden, onder wie vier praktiserende huisartsen. Zij krijgen een gedifferentieerd tarief uitbetaald: als daadwerkelijk euthanasie wordt verleend dus meer dan wanneer het blijft bij een of meer consulten. Over de hoogte van de tarieven wil de SLK niets kwijt.

© Nationale Zorggids