Normal_tv_omroep_logo

Wat doen zorgverzekeraars om het aantal wanbetalers te verminderen? En hoe krijg je de wanbetaler zo ver de ziektekostenpremie wel te gaan betalen? Deze week buigt de Tweede Kamer zich over een wetsvoorstel hieromtrent. Vanavond op Nederland 1, een wanbetaler, het College voor Zorgverzekeringen en een Kamerlid aan het woord. 

Inmiddels hebben 320.000 mensen een betalingsachterstand op hun zorgverzekering. De PVDA heeft een wetsvoorstel ingediend en wil dat de zorgverzekeraars meer moeite gaan doen om de premie daadwerkelijk betaald te krijgen. Ze zouden actief in contact moeten treden met verzekerden die niet (geheel) betalen en in het uiterste geval een schuld deels kwijt moeten schelden. 
 
Als een verzekerde langer dan zes maanden geen premie heeft betaald, dan wordt deze persoon aangemerkt als 'wanbetaler'. Het dossier gaat vervolgens naar het College voor Zorgverzekeringen, die naast de nog openstaande premies een maandelijkse boete heft. PVDA-Kamerlid Lea Bouwmeester legt in EenVandaag uit wat het voorstel inhoudt en waarom verzekeraars meer moeite zouden moeten doen. Ook verzekeraar Achmea reageert.
 
Vanavond om 18.15 uur op Nederland 1.  
 
© Nationale Onderwijsgids