Logo_download

(Novum) - Achmea heeft vorig jaar de winst met 27 procent zien teruglopen, tot 344 miljoen euro. De verzekeraar boekte 233 miljoen euro af op de boekwaarde van de pensioenuitvoerder en de zorgverzekeringsactiviteiten. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers. De verzekeraar verwacht de komende jaren veel minder te verdienen op pensioenen en zorgverzekeringen.

Het operationele resultaat steeg wel met vier procent naar 536 miljoen euro, onder meer door lagere kosten. Ook de resultaten uit het schadebedrijf kwamen hoger uit, ondanks meer schade uit brand en de najaarsstormen. De inkomsten uit zorgverzekeringen namen af, omdat Achmea de zorguitgaven zag stijgen terwijl de premies gelijk bleven.

De verzekeraar kondigde eind vorig jaar aan de komende drie jaar vierduizend banen te schrappen. Waarschijnlijk betekent dat voor drieduizend mensen een gedwongen ontslag. De banenreductie is onderdeel van de strategie van Achmea om klantgerichter te worden, meer online diensten aan te bieden en goedkoper te worden. Afgelopen jaar daalde de kosten van de verzekeraar 130 miljoen euro oftewel vijf procent. Voor de komende jaren is de doelstelling voor de kostenreductie aangescherpt tot structureel 450 miljoen in 2016.