Logo_menzis_logo

(Novum) - Zorgverzekeraar Menzis heeft vorig jaar meer schade moeten vergoeden, waardoor de winst van het bedrijf lager uitviel. Onder de streep hield het concern 126 miljoen euro over, wat bijna negentig miljoen euro minder is dan in 2012. Ook ontving Menzis minder premie, zo blijkt vrijdag uit het jaarverslag van de zorgverzekeraar.

Menzis moest vorig jaar voor meer dan 5,5 miljard euro aan schade uitkeren, tegen een kleine 4,7 miljard euro in 2012. Omdat het concern minder geld preventief opzij moest zetten, kwam de totale schade uit op bijna 5,3 miljard euro. Dat is zo'n 64 miljoen meer dan een jaar eerder.

Tegelijkertijd kreeg Menzis minder geld binnen aan verzekeringspremies. De klanten van het bedrijf brachten in totaal iets meer dan 5,5 miljard euro in. Dat is vijftig miljoen minder dan een jaar eerder. Die daling is het gevolg van een lagere gemiddelde premie, zo blijkt uit het jaarverslag.

De premie voor een basisverzekering bij Menzis daalde in 2013 met ruim 120 euro op jaarbasis, wat neerkomt op een tientje per maand. Ook bij de andere labels - Anderzorg en Azivo - viel de gemiddelde premie 120 tot 140 euro lager uit dan een jaar eerder.