Acceptgiro

Het aantal mensen dat kampt met betalingsproblemen van eigen risico of zorgpremie is dit jaar verdubbeld ten opzichte van begin vorig jaar. 880.000 Nederlanders hebben een betalingsregeling met hun verzekeraar moeten treffen. Dat melden de vier grootste zorgverzekeraars aan De persdienst, aldus de Telegraaf. 

Bij zorgverzekeraar CZ konden tot nu toe al 133.000 mensen hun rekening niet, of niet op tijd, betalen. Menzis heeft ook veel klanten die het niet kunnen bolwerken, 200.000 om precies te zijn. Velen kloppen aan voor een betalingsregeling. Volgens Achmea biedt deze regeling echter aan 10 tot 15 procent van de mensen geen soelaas. Deze klanten worden dan bestempeld als wanbetaler. 
 
Oorzaak van de ellende is aldus de verzekeraars de financiële crisis. Bij de meeste gevallen is het eigen risico van 350 of 360 euro het probleem. Wanneer mensen een ziekenhuisbehandeling of -opname hebben gehad worden ze naderhand overvallen door de rekening. Daarnaast moet deze rekening ook nog in een keer betaald worden. 
 
© Nationale Zorggids