Logo_levenseindekliniek

(Novum) - Ook verzekeraar Achmea gaat de zorg vergoeden die de Levenseindekliniek levert aan mensen die euthanasie willen plegen. De twee partijen hebben daar deze week afspraken over gemaakt. De kosten die de kliniek maakt bij euthanasieverzoeken worden nu door alle zorgverzekeraars vergoed.

Voor verzekerden van Achmea verandert er niets als ze een euthanasieverzoek doen, laat de kliniek donderdag weten. Hun kosten werden sowieso al vergoed uit de donaties van particulieren en fondsen.

De kliniek vindt het echter belangrijk niet langer afhankelijk te zijn van liefdadigheid. "Dit is een belangrijke stap voor de zorg die we bieden", zegt directeur Steven Pleiter in een verklaring.

De Levenseindekliniek biedt euthanasie aan mensen die hier wettelijk wel voor in aanmerking komen, maar geen medewerking van hun eigen arts krijgen. Vorig jaar sloeg de kliniek alarm omdat veel zorgverzekeraars weigerden de kosten van euthanasie te vergoeden. Het voortbestaan zou daardoor zelfs gevaar hebben gelopen.

De kliniek bestaat ruim twee jaar. Tot 1 maart kwamen bijna 1200 euthanasieverzoeken binnen, waarvan er 322 werden gehonoreerd. De kliniek gaf zelf 205 mensen euthanasie. Bij 117 mensen was de behandelend arts na bemiddeling alsnog bereid de euthanasie te geven.