Normal_geld_eurocenten

Aanbieders van gehandicaptenzorg krijgen in de onderhandelingen met gemeenten kortingen voorgeschoteld van tientallen procenten. Bij de belangenvereniging VGN komen veel klachten binnen van leden die zich zorgen maken over de continuïteit van zorg aan cliënten en de gevolgen voor medewerkers. Dat meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

De overgang van de zorg naar gemeenten moet geld opleveren. Om de betrokken instellingen de gelegenheid te geven om aan de transitie te wennen, hebben ze afgesproken met staatssecretaris Martin van Rijn van VWS dat de bezuinigingen in het eerste jaar worden beperkt tot 11 procent. In 33 gemeenten is er echter sprake van een openingsbod van wethouders dat 25 tot 67 procent lager ligt dan het huidige budget.

Ook zorgkantoren nemen in hun beleid een voorschot op toekomstige ontwikkelingen. Volgens VGN houden ze zich niet aan afspraken over bestaande cliënten en voeren hoge kortingen door. VGN heeft Van Rijn een brief gestuurd met de vraag om hulp bij de onderhandelingen.

© Nationale Zorggids