Normal_onderhandelen

De zorginkoop door gemeenten wordt belemmerd door het schaarse potentieel van inkoopexpertise.
Dat is de conclusie uit een analyse van ‘Trends en Ontwikkelingen op de inkoop arbeidsmarkt 2014’ van detacheerder Yacht. Dat gemeenten bij de inkoop van zorg vooral hebben gekozen voor kortlopende contracten van maximaal een jaar, draagt niet bij aan het opschroeven van de expertise. Dat meldt Skipr.

Detacheerbureau Yacht constateert dat de vraag naar inkoopprofessionals bij gemeenten onverminderd hoog is. Als gevolg van de nieuwe zorgtaken is de inkoop van gemeenten veel  complexer om omvangrijker geworden. Het aantal vacatures voor zorginkopers is in 2014 met ruim 24 procent gestegen naar ruim 7000. Yacht verwacht dat het aantal vacatures in 2015 nog verder zal oplopen.

Veel gemeenten hebben gekozen voor kortlopende contacten van een half jaar tot maximaal een jaar. Begrijpelijk, vindt Hilbrand van der Kooi van Yacht, maar het betekent wel dat gemeenten in de loop van 2015 opnieuw de handen vol zullen hebben aan onderhandelingen met zorgaanbieders. Tegelijkertijd is er een tekort aan gespecialiseerde zorginkopers. Van der Kooi: 'Lokale overheden mogen meer structurele aandacht geven in het oplossen van de schaarste aan inkoop professionals en ruimte geven aan instroom en ontwikkeling.'

© Nationale Zorggids