Normal_zorgverzekeringen_verzameling

96 procent van de verzekeraars voldoet aan de Governance Principes, die normen bevatten voor een goede omgang met de klant en gezonde bedrijfsvoering. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting toetsing verzekeraars (Stv), meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

De principes, in 2011 gelanceerd door Het Verbond van Verzekeraars, bestaan uit een lange lijst van normen en regels. Op de lijst staan onder andere de rol van de raad van bestuur en raad van commissarissen, een beheerst beloningsbeleid en risicomanagement. “Een breed palet aan onderwerpen, maar het uitgangspunt is dat verzekeraars transparant moeten zijn en rekening houden met ieders belang; of het nou om een klant, aandeelhouder of toezichthouder gaat”, zegt directeur Leo de Boer.

De Stv heeft de principes getoetst aan de hand van de jaarverslagen over 2013 en de informatie op de website van de zorgverzekeraars, die de principes hebben onderschreven. De Stichting vindt dat de verantwoording over de naleving van de principes wel beter kan. Dat gebeurt nu soms integraal en niet volledig.

© Nationale Zorggids